Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARALELNa valuta

Guldenmarka: Valuta koja bi mogla riješiti krizu u eurozoni

\'euri\'
Foto: Arhivska fotografija
1/3
03.08.2012.
u 10:44

“Euro će ostati zajednička valuta, ali će Njemačka, Nizozemska, Finska, Austrija i Luksemburg uvesti svoj turbonovac”

Za skijanje u Austriji, poslovni put u Njemačku ili vikend u Nizozemskoj uskoro biste mogli trebati guldenmarke, a ne eure – pod uvjetom da se ostvari ideja koju je, kao moguće rješenje aktualne krize eurozone, razradio Markus C. Kerber, profesor javnih financija i političke ekonomije s Tehničkog sveučilišta u Berlinu.

– Treba ostaviti euro kao zajedničku valutu, ali i omogućiti zemljama koje imaju suficit tekuće platne bilance, dakle Njemačkoj, Nizozemskoj, Finskoj, Austriji i Luksemburgu, da uvedu drugu zajedničku valutu kao zakonsko sredstvo plaćanja usporedo s eurom. Tu novu zajedničku valutu suficitnih zemalja nazivam guldenmarkom – kaže profesor Kerber u telefonskom razgovoru za Večernji list.

Tu je svoju ideju krajem svibnja iznio i u govoru u Europskom parlamentu, što, naravno, ne znači da je ona prihvaćena ili ozbiljnije razmotrena, ali govori o tome da demokratski izabrani predstavnici naroda Europe žele čuti sve hipotetske mogućnosti za izlazak iz krize koja razdire eurozonu. Ideja profesora Kerbera čini se dalekom od političke implementacije, ali on u svojoj studiji, kao okidač za kretanje u smjeru guldenmarke, spominje upravo događaje koji se u stvarnosti događaju ovoga tjedna, kada šef Bundesbanke u upravnom vijeću Europske središnje banke oponira predsjedniku ECB-a Draghiju i većini koja je sklona Draghijevim prijedlozima koje Nijemci smatraju protuzakonitim.

Dostigli točku preokreta

– U razradi svoje ideje postavio sam i pitanje: tko će dati početni signal za uvođenje guldenmarke? Smatram da je točka preokreta dosegnuta – kaže berlinski profesor. Točka preokreta, smatra, događa se onda kad ECB odluči kupovati obveznice ugroženih država ili kad odluči spasilačkom fondu ESM-u odobriti bankovnu dozvolu, odnosno omogućiti neograničeno zaduživanje, opet u svrhu kupnje obveznica ugroženih država. Njemačka je više puta, i posljednjih dana, ponovila kako takve odluke smatra izlaženjem ECB-a izvan svojih ovlasti. Ako zemlje poput Njemačke, Nizozemske i Finske odbiju provoditi odluke ECB-a koje smatraju protuzakonitima, to prema profesoru Kerberu može biti trenutak kad središnje banke tih zemalja mogu potaknuti vlade da krenu u osnivanje usporedne zajedničke valute.

– Inicijativu mogu dati središnje banke, vlade ili građani tih zemalja. A došli smo do trenutka u kojem neće samo predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann izgubiti ugled ili morati odbiti pritisak Draghija nego i do trenutka kada građani Njemačke više ne vjeruju da euro donosi stabilnost i traže rješenje. Guldenmarka je najbolje, vrlo diplomatsko rješenje. Ne mogu nagađati kad bi se to moglo dogoditi, možda za šest mjeseci, možda za godinu ili dvije. Ali imat ćemo dvije valute – uvjeren je “profesor Guldenmark”.

Ništa preko noći

– S obzirom na to da je guldenmarka zamišljena kao paralelna valuta, sjeverne bogate zemlje koje bi joj se možda priklonile ne bi automatski prestale koristiti euro. Ne bi se događala konverzija preko noći – kaže profesor Kerber.

– Što je denominirano u eurima, ostaje u eurima. I onda bi se vjerojatno investitori koji imaju potraživanja u eurima pokušavali riješiti tih ugovora, ali to bi slobodno mogli činiti na tržištu. Prvog bi dana jedna guldenmarka vrijedila jedan euro, ali u kratkom vremenu tržište bi povećalo vrijednost guldenmarke – smatra Markus C. Kerber.

Komentara 32

JO
Joli
10:56 03.08.2012.

Ma uvedite odmah rajhsmarku, ionako se zna čija je osnovna ideja o eu i tko ´´rules´´ u eu. Nakazna tvorevina koja će se raspasti.Čim-čim-prije-tim-tim-bolje. E(Y)U = 4 rajh.

Avatar bolix
bolix
11:00 03.08.2012.

Ovakvom politikom zemlje koje bi koristile tzv. novostvorenu monetu bi bile jos za jednu klasu iznad onih s ostalim valutama. Takva politika samo pridonosi da zemlje koje imaju više dobiju još više a na uštrb onih drugih. Svi bi htjeli takvu valutu ona bi postala tražena, špekulant bi igrali opcijama i srušili euro na bezvrijednu vrijednost . Ostalo zaključite sami! Nama u svakom slučaju takav scenarij sa kunom ne bi štetio osim što bi se kuna morala prestati vezati za euro. U tom slučaju opet smo nekonkurentni ako bi se vezali za drugu valutu. Ako ostanemo vezani za euro onda smo praktično propali jer nemamo nikakvu industriju i srozat ce se standard za 60%. Takve igre su uglavnom namjenjene velikima

Avatar lady_chantal
lady_chantal
10:52 03.08.2012.

Kad se pojave krediti u guldemarkama, to će biti apsolutni HIT na Hrvatskom tržištu. Bankare već svrbi dlan-trla baba lan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije